måndag 28 oktober 2013

Det perfekta ägget nobbade oss

Jag har gjort ett nytt försök och misslyckats. Mensen kom idag, några dagar innan testdagen. Samma visa om och om igen.

Jag är ledsen att ni (som fortfarande läser fastän jag är så otroligt dålig på att uppdatera) inte fick följa med på den här resan. Det har varit en jobbig tid och jag har helt enkelt inte orkat.

Det blev inget nytt försök varken i august eller september, men den 17 oktober åkte jag till Huddinge för insättning av vårt näst sista embryo, ett fem-dagars som var helt perfekt. När jag låg där med benen i luften och de visade ägget på skärmen höll det på att ta sig ur sitt skal. Läkaren tittade på det och sa:
-Ett sådant perfekt ägg borde man bli gravid på.

Men inte jag.

Så nu sitter vi här, en hållplats från slutstationen. I snart sju år har vi kämpat och elva ägg har vi fått tillbaka, men min kropp har inte velat behålla ett enda av dem.

Ett försök kvar. Om det sista överlever upptiningen. Om det slutar som för de elva andra får vi leva vårt liv utan barn. Bara barn på håll, men inga som kallar oss för mamma och pappa. Vi får ett helt annat liv än vad vi vill, vad vi hade hoppats på. Så mycket vi kommer att missa, stå utanför och se att andra har. Kommer att få.

Ett försök kvar. Jag vet inte när det blir, men förmodligen någon gång innan jul.

Kramar


42 kommentarer:

 1. Nej, så tråkigt! Jag beklagar.

  Charlotte, har du någon mailadress eller så som jag kan nå dig på?

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken Nelle! Min mejladress är litesiandso@hotmail.com

   Kramar!

   Radera
 2. Nej, så otroligt ledsamt!
  Önskar att jag kunde göra något.

  Kramar i mängder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Wilda! Tänk vad underbart det skulle vara om du kunde göra något! ...och kanske du kan ;)

   Kram!

   Radera
 3. Så tråkigt och så himla orättvist!

  Massa kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livet är verkligen inte rättvist Mette. tack för att du tänker på mig!

   Kram!

   Radera
 4. Nej men fy så tråkigt! Så orättvist! Jag hoppas verkligen att sista ägget ska fästa och att det ska gå hela vägen. Jag förstår att du inte orkat dela med dig, ibland har man inte orken helt enkelt. Tänker på er. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jessa för tanken och omtanken! Jag hoppas också att det sista ägget ska vara ägget med stort Ä, som fäster och växer fint!

   Kram!

   Radera
 5. Har tänkt på dig/er. Så ledsen för er skull.

  Håller alla tummar för sista försöket.

  Kram Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Ann! Vi tar tacksamet emot alla tummar!!

   Kram!

   Radera
 6. Usch vad ledsamt!

  Stor kram från mig!

  SvaraRadera
 7. Så himla tråkigt! :( Men ni har gott om tid på er att prova immunspåret, om ni vill och orkar! Helt klart finns det säkert en orsak till varför inget fäster, och Sverige är inte långt framme när det gäller att prova andra vägar- Du är än så länge alldeles för ung för att ge upp om du inte vill! 47-åringar får i dagsläget lyckad behandling utomlands. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för all peppning!! Jag tänkte försöka stå på mig med det där med immunmedicinen inför sista försöket och hoppas att det lyssnar på mig och min önskan. Känner mig helt utpumpad efter sju år i detta träsk och alla försök och besvikelser så jag vet inte om jag orkar börja med nya försök utomlands. Vi får se, kanske kommer orken tillbaka senare. Tack igen!

   Kram!

   Radera
  2. Tyvärr verkar det vara så att läkare i Sverige helt enkelt inte behandlar immunproblematik.. IL-dropp är en del av behandlingen och det skrivs inte ut av svenska läkare, vad jag förstått. Men hjälp utomlands finns att få, den saken är klar! Självklart är det inte för sent om du bara är 40! :) Det måste du ha klart för dig iaf!! Givetvis kostar det pengar med resor/behandling, och det är ju en annan femma så klart.. Men annars går det ganska smidigt att ta reda på om det är det som är problemet, till att börja med iaf.. & jag tror ändå, av att läsa det du skriver, att du inte kommer att "nöja" dig med att inte ha provat allt.. Kram igen!

   Radera
 8. Det gör mig så ont att läsa. Jag lider med dig och vet tyvärr precis hur det är. Jag finns här, säg till om jag kan göra nåt.

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Cecilia! Jag tänker på dig också och önskar att allt varit på ett annat sätt för oss båda!

   Kramar!

   Radera
 9. Blir så otroligt ledsen för din skull...

  Önskar att jag kunde trolla!!
  Styrkekramar
  Jagvilljagkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar också att du kunde trolla! :) Tack för att du tänker på mig!

   Kram!

   Radera
 10. Ledsen för er skull! Det känns verkligen orättvist...
  Om du skulle vilja gå immunvägen, så finns det ju vissa delar som går att ordna i Sverige. Men det kanske ni redan gjort? Prednisolon, Fragmin (el Clexane) brukar de inte vara omöjliga på att skriva ut. Ibland räcker det ganska långt. IL-dropp har de börjat sätta i Falun, men de har inte börjat förskriva det än, men det är nog på gång. Det finns många som verkar för att öppna ögonen på den svenska läkarkåren och jag tycker mig se att det går framåt. Ge inte upp riktigt än!
  Stor kram och massa tumhållning till nästa försök!
  /Yrväder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande det låter att de har börjat med det i Falun! Förhoppningsvis kanske Huddinge också kan mjuka upp siglite och tänka utanför ramarna. Jag hoppas nu på att de går med på att ge mig Prednisolon inför nästa försök.

   Tack för pepp och tummar!
   Kram!

   Radera
 11. Tänker ofta på dig och hur du har det och önskar av hela mitt hjärta att det skall gå vägen för er...
  Många styrkekramar och lyckönskningar inför försöket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina tankar och för att du hoppas för vår skull! Hoppas att ni har det bra nu när ni har blivit en liten familj! :)

   Kram!

   Radera
 12. Men vad är det jag läser????? Så oerhört ledsamt. Så frustrerande och hopplöst. Jag vet ju så väl hur den där känslan är, när man åter igen misslyckas. Jag bara hoppas och önskar att det ska få bli ni, nästa gång. Stor kram (för vad det nu är värt)

  SvaraRadera
 13. Tyvärr är det väldigt frustrerande när man är helt maktlös och inget kan göra fastän det ser perfekt ut! Tack för att du hoppas för vår skull och för kramen! (den är värt mycket :))

  Kram!

  SvaraRadera
 14. Blir så ledsen för din(er) skull! Hoppas verkligen att sista ägget är Ägget med stort Ä!
  Har tittat in ofta och tänkt på dig sedan du skrev sist och hade såklart hoppats på glädjande besked när du skulle orka dela med dig igen. Förstår att du behövde en time out, ibland behöver man skriva av sig och ibland känns det tvärtom, att man inte kan dela det man går igenom med någon.

  Håller verkligen alla tummar och hoppas att det är dags för er nu!
  Många kramar Vtn (plusjakten)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, snälla du för omtanken! Jag behöver alla tummar jag kan få till nästa gång!!

   Kram!

   Radera
 15. Hej!
  Jag har senaste veckan läst en del om hysteroskopier för patienter med många misslyckade IVF försök bakom sig. Det finns teorier om att en lagom irritation av livmoderslemhinnan i rätt tid före en insättning kan göra att ägget har lättare att fästa. De tror att det beror på att livmodern då "gör slut på" mycket av sin arsenal av inflammatoriska ämnen som annars riskerar att stöta bort ägget. Jag vet att man börjat göra en del sådana ingrepp även i Sverige bl a på Sahlgrenska och i Malmö. Här är några länkar om du är intresserad: http://www.vetenskaphalsa.se/lagom-irriterad-livmoder-kan-hjalpa-ovilligt-agg/
  http://www.copenhagenfertilitycenter.com/behandlingen/livmoder-priming.htm
  Du kanske känner till allt om detta redan, men jag tänkte på dig när jag läste om det.
  Stor kram och alla välgångsönskningar jag kan komma på!
  /Yrväder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Tyvärr vill inte Huddinge gå med på att göra NÅGONTING utöver det vanliga. Tydligen tycker de att man ska fortsätta att göra precis likadant fastän det bevisligen inte har fungerat de tio tidigare gångerna... Är så trött och frustrerad att jag inte ens orkar gå in på min egen blogg längre... Men tack till dig i alla fall!

   Kram Charlotte

   Radera
 16. Hej!
  Jag vill verkligen rekommendera dr Ludmila Ondrasek (om du inte redan träffat henne) för koll av livmodern och förberedelser inför ivf:en! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har hört att hon ska vara bra. Ska se om jag orkar ta tag i det någon gång...

   Kram Charlotte

   Radera
 17. Nämen hjärtat :-( Sååå otroligt ledsen för din skull...
  Jag ska hålla mina tummar det hårdaste jag kan och det enda jag ska önska är att ni får behålla det sista och att det resulterar i ett barn i din famn <3
  KRAMAR TILL DIG I MÄNGDER <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Lilla Bönan!

   Kram Charlotte

   Radera
 18. Jag hoppas att ni fått göra ett försök till och att ni plussat. Jag hoppas att anledningen till att du inte uppdaterar är gravidillamående. Jag håller tummarna för att det är så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag önskar att det du skriver vore sant! Tyvärr har jag varken gjort ett nytt försök eller är gravid... :( Jag är så fruktansvärt arg på Huddinge så jag vet nästan inte var jag ska göra av min ilska!! Så arg att jag inte ens har orkat gå in här på mig egen blogg och skriva om det. Trots alla försök som misslyckats VÄGRAR de attt försöka något nytt. De tycker att jag ska stånga mitt huvud i samma vägg trots att det uppenbarligen inte öppnar någon dörr. Att låta mig testa något nytt på sista försöket går absolut inte. Nej, det är bättre att göra som man alltid har gjort...och misslyckas. Men det är ju inte de som får leva med misslyckandet resten av livet. Det är ju lätt att ta beslut över någon annans liv när de inte behöver leva med konsekvenserna av det själva! Nej, fy! Jag blir så arg när jag tänker på det så jag mår illa. Ursäkta mitt bittra svar, jag är egentligen inte en bitter person, men i den här frågan har de drivit mig till det... Som sagt det finns en anledning till att jag inte har skrivit här på ett tag. Det gör mig bara arg och frustrerad.

   Tack för att du bryr dig och att du trots allt hoppas för min skull!!

   Många kramar till dig!!
   Charlotte

   Radera
  2. Jag förstår att du är arg och frustrerad! Du har all rätt att vara frustrerad, arg och bitter! Jag tänker på dig och fortsätter att hoppas att det ska bli barn för er på något sätt. Kram

   Radera
 19. Tittar in ibland för att se om något händer... en fråga från en okunnig som inte varit med i alla dina svängar- måste du göra dina behandlingar på Huddinge? Kan du inte välja något annat ställe- har man inte rätt att välja var man vill behandlas? Eller är det omöjligt efter att man börjat där..?

  Anna i gbg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Man tillhör ju olika landsting beroende på var man bor och olika landsting har olika många försök som man kan göra. Vi fick tre försök landstingsfinansierat och gjorde två med mina egna ägg. Det visade sig att de var av dålig kvalitet och de som sattes in fäste inte och vi fick inget till frysen någon av gångerna. Pga min äggkvalitet blev vi beviljade äggdonation det sista försöket, men även det misslyckades. De här omgången har vi betalt för behandlingen med äggdonation. Det kunde vi göra eftersom vi behandlats på Huddinge tidigare. Tyvärr har ingen av dessa behandlingar heller gett oss vårt efterlängtade barn. Nu har vi bara ett ägg kvar. I Sverige kan vi inte bli behandlade/få äggdonation på något annat ställe eftersom privata kliniker inte har tillstånd för ÄD utan bara IVF. Visst kan vi åka utomlands och köpa nya behandlingar, men just nu känner jag att inget kommer funka och att det är som att kasta pengarna i sjön. Något mer fel borde det vara på min kropp då flera helt perfekt befruktade ägg sats tillbaka och inget har fäst överhuvudtaget...

   Tack för tittarna och din fråga! :)
   Kram
   Charlotte

   Radera
  2. Hej! Hoppas du läst hela tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten på Familjeliv. Den är LÅNG med det är så otroligt många i den som har lyckats direkt efter att ha fått immunbehandling. Jag var själv inne och läste massa om sådant här när jag försökte bli med barn så jag har följt med den väldigt länge nu och det är uppenbart att det funkar! Även Falun här i Sverige har börjat sätta ut IL-dropp nu, vilket är grundstenen för den behandlingen när inget fäster eller man får många missfall! Å ge inte upp :( Det finns garanterat en orsak och jag önskar iaf du kunde kolla dina värden och få ett svar, svart på vitt om det är immunproblematik som spökar. Kram

   Radera
 20. Jag lider med er. Håller alla tummar att ert sista försök ska lyckas. Det är verkligen er tur nu. Kramar.

  SvaraRadera